Na początku należy się Wam ostrzeżenie – palenie kawy w domu może prowadzić do nieprzewidzianych rezultatów. My w 2003 roku wypaliliśmy pierwsze zielone ziarna w żeliwnej patelni na zwykłej kuchence gazowej, a dzisiaj prowadzimy palarnię. W...
Czytaj więcejDlaczego kawa drożeje?
Ceny kawy rosną na całym świecie. Przymrozki w Brazylii. Olbrzymie ceny transportu morskiego w czasie pandemii COVID. Wszystko to przekłada się na ceny, które płacimy za nasze ulubione ziarna.
Czytaj więcejCo się stało z moją kawą?
Pytacie nas w ostatnim czasie często: gdzie jest Serra Negra? dlaczego nie mogę już kupić mojej ulubionej Brazylii? co się w ogóle stało z moją kawą? Fazenda Serra Negra w wersji espresso i przelewowej to dwie kawy, które zniknęły z naszej oferty...
Czytaj więcejKrótkie wprowadzenie do przelewowych metod parzenia kawy
Krótkie wprowadzenie do przelewowych metod parzenia kawy Wielu konsumentów kawy przywykło do picia jej w postaci zaparzonej w ekspresie, kawiarce lub odsądzanej od czci i wiary szklance. Metody przelewowe dają nam całkiem inny napar. Przy...
Czytaj więcej